Social Media:

Άρθρο

Καθιστική ζωή και προσδόκιμος χρόνος ζωής

Μια μελέτη, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί τον Αύγουστο στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine, εξέτασε αν η διάρκεια της καθιστικής ζωής επηρεάζει τον προσδόκιμο χρόνο της ζωής μας.

Η τάση της εποχής μας επιβάλλει να περνάμε πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας και να καθόμαστε στον καναπέ την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας. Το συνεχές «καθισιό» συνοδεύεται συνήθως από κακή διατροφή και κάπνισμα. Παράλληλα, ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αθλητικές δραστηριότητες έχει ελαχιστοποιηθεί, ακόμα και για έναν απλό περίπατο.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής;

Τα άτομα που  κάθονται πολλές ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, δύναται να εμφανίσουν:

 

1.     Μυοσκελετικές διαταραχές, όπως οσφυαλγία, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μυικές κράμπες και αυχενικό σύνδρομο.

2.     Διαταραχές της όρασης, όπως για παράδειγμα μυωπία και αστιγματισμό.

3.     Καρδιαγγειακά συμβάματα, δηλαδή έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

4.     Αύξηση του σωματικού βάρους και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

5.     Φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων και κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

6.     Κατάθλιψη και αγχωτική διαταραχή.

 

Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα;

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μια μετα-ανάλυση επιστημονικών μελετών που διεξήχθησαν σε 54 κράτη. Σκοπός της μελέτης ήταν να ελεγχθεί αν υπάρχει συσχέτιση του ποσοστού θανάτων, ανεξαρτήτως αιτίας, με τις καθημερινές συνήθειες των εξετασθέντων ατόμων.

 

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε πως, όσοι κάθονταν για περισσότερες από τρεις ώρες, ημερησίως, εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 3,8%, συγκριτικά με τους ανθρώπους που κάθονταν λιγότερες ώρες.

 

Επίσης, όταν η διάρκεια της καθιστικής ζωής ήταν μικρότερη από τρεις ώρες υπήρχε παράταση της διάρκειας ζωής κατά τουλάχιστον 2 μήνες!

 

Τέλος, η αερόβια άσκηση δεν ασκούσε προστατευτικό ρόλο έναντι των επιπτώσεων μιας συνεχούς καθιστικής ζωής,

 

Υπάρχει τρόπος να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας;

Οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

1.     Η ιδανική διάρκεια της ημερήσιας καθιστικής ζωής δεν πρέπει να ξεπερνά τη μια ώρα. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται κατά τρεις φορές ο κίνδυνος θανάτου, ανεξαρτήτως αιτίας.

2.     Οι ρυθμοί της σημερινής εποχής και οι επαγγελματικές απαιτήσεις καθιστούν ακατόρθωτο το συγκεκριμένο στόχο.

3.     Αν πετύχουμε να μειώσουμε το χρόνο του καθημερινού "καθισιού" κατά τριάντα λεπτά, να μη ξεπερνά δηλαδή τις δυόμισι ώρες, δύναται να μειωθεί ο σχετικός κίνδυνος θανάτου κατά 10% καθώς και να παραταθεί η ζωή μας κατά τουλάχιστον δυο μήνες.

 

Ελάττωση της διάρκειας της καθιστικής ζωής, καλύτερη διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και αερόβια άσκηση για ποιοτικότερη και μακροβιότερη ζωή!