Social Media:

Άρθρο

Ενημερωθείτε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και προφυλαχθείτε

Δυστυχώς, παρόλο που διανύουμε την εποχή του διαδικτύου και της τηλεόρασης, η ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) παραμένει ελλιπής. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Τι σημαίνει ΣΜΝ;

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες ή λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Χρησιμοποιείται επίσης ο όρος «αφροδίσια νοσήματα». Θα μιλήσουμε για ασθένεια ή νόσο όταν ο φορέας έχει συμπτώματα.

Ποια είναι τα συχνότερα ΣΜΝ;

Ιστορικά, η σύφιλη αποτέλεσε την πρώτη επιδημία ΣΜΝ. Μετά από δεκαετίες, παραμένει ένα από τα συχνότερα αφροδίσια νοσήματα! Άλλα συχνα αίτια είναι τα κονδυλώματα (ιός HPV), ο έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV-1 και HSV-2), η γονόρροια, η χλαμύδια, η μυκητίαση (καντιτίαση) και οι λοιμώξεις από τριχομονάδα. Με τη σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να μεταδοθεί ο ιός HIV, ο οποίος προκαλεί το σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας (AIDS), η ηπατίτιδα Β (ιός HBV) και C (ιός HCV).

Ποιοι κινδυνεύουν από ΣΜΝ;

Η αντίληψη ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως στις ιερόδουλες, στους ναρκομανείς και σε άτομα με πολλαπλούς συντρόφους, είναι λανθασμένη! Πρόσφατα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέδειξαν αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα νεαρής ηλικίας. Η σεξουαλική επαφή με οποιονδήποτε. χωρίς προφύλαξη, μας θέτει σε κίνδυνο μετάδοσης κάποιου ΣΜΝ.

Με ποιον τρόπο μεταδίδονται τα ΣΜΝ;

Με το σεξ, το πρωκτικό σεξ και το στοματικό σεξ. Επίσης, μπορεί να έχουμε μετάδοση από τη μητέρα στα παιδιά, κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η σύντροφος μου εμφάνισε κονδυλώματα. Μπορεί να φταίω;

Ναι, μπορεί να είμαστε φορείς κάποιου ΣΜΝ χωρίς να έχουμε συμπτώματα! Να έχουμε δηλαδή ασυμπτωματική λοίμωξη από κάποιο βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο και να τα μεταδίδουμε σε άλλους συντρόφους.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κάποιο ΣΜΝ;

Υπάρχουν πολλές διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ΣΜΝ. Όπως για παράδειγμα ορολογικές εξετάσεις αίματος, κυτταρολογική εξέταση του κολπικού επιχρίσματος και απεικονιστικές εξετάσεις του κόλπου. Ο παθολόγος, ο δερματολόγος και ο γυναικολόγος θα σας καθοδηγήσουν στον κατάλληλο προληπτικό έλεγχο ή στην ενδεδειγμένη θεραπεία κάποιου ΣΜΝ.

Μπορώ να προφυλαχτώ από τα ΣΜΝ;

Ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την ηπατίτιδα Β και τα κονδυλώματα. Το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ορίζει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για HBV ενώ συστήνει τον εμβολιαμό για HPV, σε κορίτσια άνω των 11 ετών. 

Για την προστασία από τα υπόλοιπα ΣΜΝ συνιστάται χρήση προφυλακτικού και αποφυγή πρακτικών υψηλού κινδύνου.