Social Media:

Συμπτώματα διαβήτη

Συμπτώματα διαβήτη

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη; Υπάρχουν πάντα;

Οι ασθενείς διερωτώνται πολλές φορές πώς γίνεται να έχουν διαβήτη αφού δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα. Μάλιστα, είναι πιθανό στην οικογένειά τους να μην έχουν κληρονομικότητα για σακχαρώδη διαβήτη ή να έχουν, αλλά να μην το γνωρίζουν.

Διερευνώντας το ιστορικό τους και τις παλαιές τους εξετάσεις διαπιστώνω, δυστυχώς, να υπάρχουν τιμές που αντιστοιχούν σε προδιαβήτη ο οποίος ωστόσο δεν εκτιμήθηκε περαιτέρω με καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς έπασχαν ήδη από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνώριζαν!

Τις περισσότερες φορές οι εξετάσεις δεν εκτιμήθηκαν από ιατρό, καθώς ο ασθενής επαναπαύτηκε από τα όρια που αναγράφει το εργαστήριο.  Υπήρχαν και περιπτώσεις όπου ο ιατρός δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή και δε διερεύνησε περαιτέρω την υπεργλυκαιμία.

Όλοι έχετε ακούσει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του “σακχάρου”. Είναι γνωστή ως “τριάδα συμπτωμάτων” του σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για την πολυουρία, την πολυφαγία και την πολυδιψία. Σε αυτήν θα προσθέσουμε την αιφνίδια απώλεια βάρους. Πόσο συχνά όμως ανιχνεύονται;

Η αλήθεια είναι ότι η κλασική συμπτωματολογία του διαβήτη εμφανίζεται μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, όπου απουσιάζει η ενδογενής ινσουλίνη. Ο ασθενής παραπονείται πως τα συμπτώματα εγκαταστάθηκαν πολύ πρόσφατα ενώ ατυχώς η διάγνωση μπορεί να γίνει όταν συμβεί ένα οξύ σύμβαμα, όπως για παράδειγμα μια λοίμωξη.

Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα στον πληθυσμό, η νόσος είναι επί το πλείστον ασυμπτωματική. Διαγιγνώσκεται τυχαία σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Όταν οι ασθενείς βιώσουν ένα οργανικό stress, για παράδειγμα οξεία λοίμωξη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να παρατηρήσουμε τη χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων.

Επίσης, είναι σύνηθες η διάγνωση του διαβήτη να γίνει όταν ο ασθενής χρειαστεί να νοσηλευθεί για μια επιπλοκή της νόσου, για παράδειγμα επί αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή επί εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Βέβαια, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να προκαλέσουν εγρήγορση όπως λόγου χάρη οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων, η βραδεία επούλωση των πληγών και η συχνουρία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι συνήθως ασυμπτωματικός όμως ο ετήσιος εργαστηριακός προληπτικός έλεγχος και η σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων μας επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση τόσο του προδιαβήτη όσο και του διαβήτη, ώστε να παρέμβουμε άμεσα.