Social Media:

Συμπτώματα υπέρτασης

Συμπτώματα υπέρτασης

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης; Υπάρχουν πάντα; 

Είναι γνωστό ότι η αρτηριακή υπέρταση είναι μια ασυμπτωματική νόσος. Η διάγνωσή της γίνεται συνήθως τυχαία, όταν θα μετρήσουμε την πίεσή μας προληπτικά στο σπίτι ή θα την μετρήσει ο ιατρός μας κατά την κλινική εξέταση.

Ορισμένοι ασθενείς με υψηλή πίεση αναφέρουν αιφνίδιο πονοκέφαλο (κεφαλαλγία), ζάλη, ίλιγγο, ναυτία, τάση για εμετό, εμβοές ωτών (βουίζουν τα αυτιά) και τάση να λιποθυμήσουν. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται συνήθως από τον υπεραερισμό του ασθενούς, συνεπεία του άγχους, και όχι από την υπέρταση! Ακόμη και ο πονοκέφαλος παρουσιάζει πτωχή συσχέτιση με την υπέρταση.

Τα συμπτώματα της υπέρτασης είναι δυστυχώς όψιμα και σχετίζονται με τις επιπλοκές της νόσου. Αυτές είναι:

Στεφανιαία νόσος. Στα στεφανιαία αγγεία εμφανίζεται επιταχυνόμενη αρτηριοσκλήρυνση και χαμηλή αιμάτωση στο μυοκάρδιο. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν στηθάγχη (πόνο στο στήθος), έμφραγμα ή ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Αποτελεί το συνηθέστερο εύρημα μετά από δεκαετίες αρρύθμιστης υψηλής πίεσης. Οι ασθενείς αναφέρουν δύσπνοια και εύκολη κόπωση στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ανεύρυσμα της αορτής. Μπορεί να συμβεί στη θωρακική ή/και στην κοιλιακή αορτή. Συνήθως είναι ασυμπτωματικό και διαγιγνώσκεται τυχαία ή όταν πλέον γίνει διαχωρισμός και ρήξη, μια κατάσταση επείγουσα και απειλητική για τη ζωή.

Εγκεφαλική αγγειακή νόσος. Οι υπερτασικοί ασθενείς εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, είτε ισχαιμικού τύπου είτε αιμορραγικού από ρήξη ανευρύσματος. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι διαταραχή της ομιλίας (δυσαρθρία), μείωση της κινητικότητας και αισθητικότητας των άκρων, πτώση της γωνίας του στόματος, κεφαλαλγία, διαταραχές  όρασης ενώ σε βαρειές καταστάσεις μπορεί να έχουμε απώλεια επικοινωνίας έως και κώμα.

Νεφρική αγγειακή νόσος. Όταν σκληρύνουν τα αγγεία του νεφρού, οι ασθενείς εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια. Σταδιακά δύναται να επιδεινωθεί. Συμπτώματα εμφανίζονται στα τελικά στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας, όπως για παράδειγμα οίδημα κάτω άκρων, δύσπνοια, κράμπες, ολιγουρία.

Αγγειακές βλάβες στον οφθαλμό. Η υπέρταση δημιουργεί αιμορραγίες, εξιδρώματα στον οφθαλμό, και τελικώς οίδημα της οπτικής θηλής. Η χρόνια υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια διαδράμει στα αρχικά στάδια χωρίς συμπτώματα. Καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται μπορεί να εμφανιστεί μείωση της όρασης. 

Είναι φανερό πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε άμεσα την υπέρταση και να διατηρούμε άριστη ρύθμιση κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η υψηλή πίεση μπορεί να εμφανίσει οξέως συμπτώματα επί υπερτασικής κρίσης, όταν δηλαδή η συστολική υπέρταση ξεπερνά τα 220 mm Hg και η διαστολική τα110 mm Hg.

Οι ασθενείς δύναται να προσέλθουν με συμπτώματα υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας (σύγχυση, θάμβο όρασης, διαταραχή επιπέδου συνειδήσεως), οξύ πνευμονικό οίδημα (οξεία δύσπνοια λόγω συλλογής υγρού στους πνεύμονες), αιματουρία (επί εδάφους διαχωρισμού της κοιλιακής αορτής). Πρόκειται για επείγουσες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στο νοσοκομείο.