Social Media:

Γενικές πληροφορίες

Γενικές πληροφορίες

Τι είναι σακχαρώδης διαβήτης; Πόσοι τύποι υπάρχουν;

Όλοι έχουμε κάποιο συγγενή, φίλο ή γνωστό που νοσεί από διαβήτη. Δε θεωρείται τυχαία μια από τις συχνότερες  παθήσεις του Δυτικού πολιτισμού.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 800.000 ασθενείς, υπολογίζεται βέβαια πως υπάρχουν χιλιάδες μη καταγεγραμμένοι ασθενείς, οι οποίοι είτε δε γνωρίζουν ότι πάσχουν είτε δεν παρακολουθούνται από διαβητολόγο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, υψηλή δηλαδή τιμή γλυκόζης στο αίμα, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεΐνών και των λιπιδίων.

Ο έλεγχος του μεταβολισμού των υδατανθράκων επιτελείται στο πάγκρεας. Διαθέτει ειδικά β-κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, μια ορμόνη που διαχειρίζεται τη γλυκόζη που προσλαμβάνουμε με τις τροφές. Ενεργοποιεί δηλαδή όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε η περίσσειά της να αποθηκευτεί σε όργανα και ιστούς.

Ο διαβήτης εμφανίζεται είτε όταν η η παραγωγή της ινσουλίνης είναι ελαττωμένη ή απούσα είτε όταν υφίσταται διαταραχή στη λειτουργία της, λόγω της λεγόμενης αντίστασης του οργανισμού στη δράση της.

Με βάση το παθοφυσιολογικό μηχανισμό, η νόσος ταξινομείται σε:

          -Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Αφορά σε ασθενείς στους οποίους παρατηρείται ολοκληρωτική έλλειψη ινσουλίνης, λόγω αυτοάνοσης ή ιδιοπαθούς καταστροφής των παγκρεατικών β-κυττάρων.

Παλαιότερα ο τύπος αυτός ήταν γνωστός ως νεανικός διαβήτης, πλέον όμως γνωρίζουμε ότι εμφανίζεται και σε ενήλικες, οπότε και ονομάζεται LADA (latent-autoimmune diabetes).

          -Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Χαρακτηρίζεται από ισχυρή κληρονομικότητα. Έχουμε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης ή/και διαταραχή της δράσης της (αντίσταση). 

         -Σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης και αφορά σε πρότερα μη διαβητικούς εγκύους. Σχετίζεται με εμβρυικές ανωμαλίες και περιγεννητική θνησιμότητα. Απαιτείται άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.

          -Αλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη οι οποίοι οφείλονται σε γενετικές μεταλλάξεις των β-κυττάρων (MODY), σε φάρμακα, σε νοσήματα της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος και σε ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Απαιτείται υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση και έναρξη αντιδιαβητικής αγωγής για μια ξένοιαστη ζωή χωρίς επιπλοκές και προβλήματα από τη νόσο!