Τι είναι Προδιαβήτης;
Τι ειναι Προδιαβήτης; Γιατί ειναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν έχουμε προδιάθεση για Σακχαρώδη Διαβήτη; Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται; Άρθρο στο περιοδικό Iasis Health & Beauty.
Ο προδιαβήτης αποτελεί μια μεταβολική διαταραχή, στην οποία το σάκχαρο του αίματος είναι σε υψηλότερο επίπεδο από το φυσιολογικό αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να τεθεί η διάγνωση του διαβήτη. Η διαταραχή μπορεί να παρατηρηθεί στο σάκχαρο νηστείας (IFG) ή/και δύο ώρες μετά τα γεύματα (IGT).
Οι άνθρωποι που εμφανίζουν προδιαβήτη είναι συνήθως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη.
Ο ορθότερος όρος για την κατάσταση αυτή είναι "διαταραγμένη ομοιοστασία της γλυκόζης" ή "διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη". Χρησιμοποιούμε όμως τον όρο προδιαβήτη για να αναδείξουμε τον κίνδυνο εξέλιξης σε διαβήτη.
Τα κριτήρια διάγνωσης του προδιαβήτη είναι:
1) τιμή γλυκόζης αίματος μεγαλύτερη από 100 mg/dL αλλά μικρότερη από 126 mg/dL, μετά από 8-ωρη νηστεία
ή/και
2) τιμή γλυκόζης αίματος μεταξύ 140 και 199 mg/dL, δυο ώρες μετα τη χορήγηση 75 γραμμαρίων άνυδρης γλυκόζης κατά τη διενέργεια καμπύλης σακχάρου (OGTT).
Για τη διάγνωση της νόσου διενεργείται αρχικώς μια απλή εξέταση αίματος, όπως το σάκχαρο που ζητάμε στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Εφόσον υπάρχει διαταραγμένη γλυκόζης νηστείας ή υπάρχει υποψία προδιαβήτη τότε διενεργείται επιπλέον καμπύλη σακχάρου.
Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση η διάγνωση του προδιαβήτη δεν τίθεται με το αποτέλεσμα του φορητού σακχαρόμετρου.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο προδιαβήτης;
Αποτελεί ανεξάρτητο κακό προγνωστικό παράγοντα για καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, οι προδιαβητικοί ασθενείς δύναται να γίνουν διαβητικοί, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με το σχετικό κίνδυνο να αυξάνεται όταν συνυπάρχει διαταραχή της μεταγευματικής γλυκόζης και της γλυκόζης νηστείας.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη προδιαβήτη, απαιτείται άμεση παρέμβαση με υγιεινοδιαιτητικά μέτρα. Συστήνεται καθημερινή αερόβια άσκηση, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών, και απώλεια βάρους με εξατομικευμένα διαιτολόγια.
Επιπλέον, ειδικά σε παχύσαρκους ασθενείς, έχει φανεί ότι η χορήγηση μετφορμίνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην υποστροφή του προδιαβήτη,. Παρόλ'αυτά, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προδιαβήτη μπορεί να προλάβει την εξέλιξη σε διαβήτη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.