Social Media:

Άρθρο

Βιταμίνη D και διαβητική νευροπάθεια

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care, ανέδειξε την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας.


 

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 δύναται, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, να εμφανίσουν διαβητική νευροπάθεια. Πρόκειται για μια μικροαγγειακή επιπλοκή η οποία σχετίζεται με την κακή ρύθμιση του διαβήτη καθώς και με τη διάρκεια της νόσου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας;

Η συχνότερη κατανομή της νευροπάθειας είναι συμμετρική, δίκην «γαντιού» στα άνω άκρα και δίκην «κάλτσας» στα κάτω άκρα. Οι ασθενείς παραπονιούνται για αιμωδία (αίσθημα μουδιάσματος), μυρμηγκιές (παραισθησίες), καυσαλγία (αίσθημα καύσους), διαταραχή στην αίσθηση του θερμού ή του ψυχρού και διαξιφιστικό πόνο. 

Άλλες μορφές διαβητικής νευροπάθειας είναι οι μονονευρίτιδες, όταν δηλαδή η βλάβη εντοπίζεται αποκλειστικά σε ένα νεύρο, όπως για παράδειγμα στο ισχιακό,  και η αυτόνομη νευροπάθεια, όπου μπορεί να εκδηλωθεί στυτική δυσλειτουργία, ορθοστατική υπόταση, εμμένουσα ταχυκαρδία και διαταραχή στην ούρηση.

 

Ποιος κίνδυνος ελοχεύει στη διαβητική νευροπάθεια;

Οι ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια δεν αντιλαμβάνονται επαρκώς την επαφή των άκρων τους με τις γύρω επιφάνειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθανθούν, για παράδειγμα, τον τραυματισμό από ένα αιχμηρό αντικείμενο ή το έγκαυμα από μια ζεστή εστία. Δημιουργείται τελικώς μια πληγή, εν αγνοία του ασθενούς, η οποία δύναται να μολυνθεί ή να αποτελέσει εστία εισόδου ενός παθογόνου μικροργανισμού στο αίμα.

Η συνύπαρξη αγγειοπάθειας, διαταραχής δηλαδή στη φυσιολογική αιμάτωση των άκρων, προδιαθέτει στη δημιουργία ανώδυνων ελκών, κατάσταση γνωστή και ως «διαβητικό πόδι».

 

Υπάρχει θεραπεία για τη διαβητική νευροπάθεια;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει τη νευροπάθεια. Αναμένουμε τα αποτελέσματα πολλών ερευνών, οι οποίες δοκιμάζουν φαρμακευτικά σκευάσματα και βιολογικούς παράγοντες.

Στη φαρέτρα μας διαθέτουμε αρκετά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής τα οποία δύναται να μετριάσουν την ένταση των συμπτωμάτων. Ορισμένα από αυτά είναι η πρεγκαμπαλίνη, η ντουλοξετίνη, η γκαμπαπεντίνη και το λιποϊκό οξύ.

 

Ποια είναι τα νεότερα από τη συγκεκριμένη μελέτη;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τον ευεγερτικό ρόλο της βιταμίνης D. Πρόκειται για μια βιταμίνη η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Είναι σφάλμα να πιστεύουμε ότι η έκθεση στον ήλιο καλύπτει τις καθημερινές μας ανάγκες. Ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένοι, εμφανίζει έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης!

Στη συγκεκριμένη μελέτη, στην οποία περιλήφθησαν 146 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, η άπαξ χορήγηση βιταμίνης D βελτίωσε τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας. Η παρακολούθηση διήρκησε 20 εβδομάδες.  Επίσης, καταγράφηκε ελάττωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και αύξηση της "καλής" χοληστερόλης (HDL).

Συνιστώ να γίνεται μέτρηση της βιταμίνης D και της βιταμίνης Β12 σε όλους τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Εφόσον υπάρχει ανεπάρκεια ή έλλειψη πρέπει να λαμβάνεται θεραπεία. Αν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι φυσιολογικά αλλά υπάρχει διαβητική νευροπάθεια μπορούμε να χορηγήσουμε βιταμίνη για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να παρακολουθήσουμε την ανταπόκριση του ασθενούς.

Η άριστη ρύθμιση του διαβήτη αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαβητικής νευροπάθειας!