Παιδική παχυσαρκία και Διαβήτης
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Journal of the Endocrine Society, τα παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν φυσιολογικό βάρος.
Τι είναι Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2);
Πρόκειται για μια χρόνια νόσο, με ισχυρή κληρονομικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, υψηλή δηλαδή τιμή γλυκόζης στο αίμα, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεΐνών και των λιπιδίων.
Ο έλεγχος του μεταβολισμού των υδατανθράκων επιτελείται στο πάγκρεας. Διαθέτει ειδικά β-κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, μια ορμόνη που διαχειρίζεται τη γλυκόζη που προσλαμβάνουμε με τις τροφές. Ενεργοποιεί δηλαδή όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε η περίσσειά της να αποθηκευτεί σε όργανα και ιστούς.
Στο ΣΔτ2 έχουμε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης ή/και διαταραχή της δράσης της (αντίσταση). Ο ασθενής δεν καταφέρνει να διαχειριστεί την περίσσεια της γλυκόζης στο αίμα και τελικώς εμφανίζεται διαβήτης.
Η νόσος διαγιγνώσκεται κυρίως σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες. Η αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιά ή/και στους γλουτούς (κεντρικού και περιφερικού τύπου παχυσαρκία) αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ήτοι προδιαθέτει στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας, μια κατάσταση που περιγράφεται συχνά ως μεταβολικό σύνδρομο.
Στα παιδιά εμφανίζεται συνήθως Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, λόγω ολοκληρωτικής έλλειψης ινσουλίνης. Παραταύτα, ο διαβήτης τύπου 2 δύναται να εμφανιστεί και σε νεαρή ηλικία. Η διαφοροποίηση είναι πολύ σημαντική, καθώς κρίνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα από τη μελέτη;
Η μελέτη διενεργήθηκε στο νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου.. Μελετήθηκαν 350.000 παιδιά, εκ των οποίων το 12,3% ήταν υπέρβαρα και το 16,7% παχύσαρκα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν οτι:
- H συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά έχει αυξηθεί, σε σχέση με την τελευταία επίσημη καταγραφή το 2013 (33 περιστατικά ανά 100.000 παιδιά).
- H εκδήλωση της νόσου έχει άμεση συσχέτιση με το βάρος των παιδιών.
- Τα παιδιά με παχυσαρκία (BMI≥30) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔτ2.
Είναι υποχρέωση των ιατρών, των διατροφολόγων και των γονέων να αντιμετωπίσουν την παιδική παχυσαρκία και να προάγουν ένα φυσικό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και αερόβια άσκηση.