Τι είναι Διαβήτης Κύησης και πώς αντιμετωπίζεται;
Μάθετε τα πάντα για το Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης. Πως γίνεται η διάγνωση, τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στη μητέρα και στο έμβρυο και πως μπορούμε να τον θεραπεύσουμε. Άρθρο στο περιοδικό Vita.
Με τον όρο “σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ)” περιγράφουμε την εκδήλωση διαβήτη στην έναρξη ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αφορά δηλαδή εγκύους που δεν έχουν ιστορικό διαβήτη τύπου 1 ή 2.
Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται συνήθως σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, καθώς και σε όσες είχαν διαβήτη σε προηγούμενο τοκετό. Όμως, γνωρίζοντας ότι η συχνότητα του ΣΔΚ κυμαίνεται περί το 18% του συνόλου των τοκετών, είναι σημαντικό να διενεργείται έλεγχος σε όλες τις εγκύους ανεξαρτήτως σωματότυπου ή οικογενειακού ιστορικού διαβήτη.
Για ποίο λόγο είναι τόσο σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης;
Το υψηλό σάκχαρο της μητέρας διαπερνά τον πλακούντα και φτάνει στην κυκλοφορία του εμβρύου. Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση συνεχούς υπεργλυκαιμίας, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει το μωρό με αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης. Η υπερινσουλιναιμία οδηγεί σε εναπόθεση λίπους και αύξηση των διαστάσεων και του σωματικού βάρους του, παθολογία γνωστή και ως μακροσωμία.
Ένα μεγάλο, υπέρβαρο έμβρυο δυσκολεύει την κύηση αλλά και τον τοκετό, ο οποίος διενεργείται συνήθως με καισαρική τομή. Δημιουργούνται περιγεννητικοί κίνδυνοι, όπως δυστοκία των ώμων, μαιευτικές παραλύσεις και κατάγματα, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου.
Επιπλέον, τα μακρόσωμα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Πώς γίνεται η διάγνωση του ΣΔΚ;
Στη έναρξη της εγκυμοσύνης πρέπει να μετρηθεί το σάκχαρο φλεβικού αίματος, μετά από 8ωρη νηστεία. Εφόσον η γλυκόζη είναι ίση ή μεγαλύτερη από 126 mg/dLτίθεται διάγνωση προϋπάρχοντος διαβήτη, οπότε η έγκυος πρέπει να παραπεμφθεί άμεσα σε διαβητολόγο για έναρξη αγωγής. Αν το σάκχαρο είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 92 mg/dL, αλλά μικρότερο από 126 mg/gL, τότε έχουμε διαβήτη κύησης. Τέλος, σε όλες τις εγκύους με φυσιολογικό σάκχαρο διενεργείται καμπύλη σακχάρου μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Επί παθολογικής καμπύλης διαγιγνώσκεται ΣΔΚ. Επομένως, ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στην έναρξη ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όλες οι προαναφερθείσες μετρήσεις προκύπτουν από αιματολογικό έλεγχο σε εργαστήριο και όχι στο σπίτι, από ένα φορητό σακχαρόμετρο. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη για τη διάγνωση του διαβήτη κύησης!
Πώς θεραπεύουμε το διαβήτη κύησης;
Η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι άμεση και δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος με την ελπίδα ότι μια δίαιτα μερικών ημερών θα εξαλείψει το πρόβλημα.
Συστήνεται η άμεση έναρξη υγιεινοδιαιτητικής αγωγής, εξατομικευμένο δηλαδή διαιτολόγιο από το θεράποντα διαβητολόγο και ειδικό πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, εφόσον δεν υπάρχει μαιευτική αντένδειξη.
Απαιτείται καθημερινή καταγραφή προγευματικών και μεταγευματικών τιμών σακχάρου, σε προκαθορισμένες στιγμές, ενώ μπορεί να ζητηθεί έλεγχος και κατά τη διάρκεια της νύχτας, επί υποψίας υπογλυκαιμίας.
Εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι γλυκαιμικοί στόχοι ή εμφανιστούν υπερηχογραφικά σημεία μακροσωμίας του εμβρύου χορηγείται αντιδιαβητική αγωγή.
Επί του παρόντος, μόνο συγκεκριμένοι τύποι ινσουλίνης έχουν λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση αντιδιαβητικών δισκίων. Η συχνότητα λήψης της αγωγής, καθώς και η δοσολογία, εξαρτώνται από την επίτευξη ή μη των γλυκαιμικών στόχων.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η παρακολούθηση θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πέρας του τοκετού.
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης θα εξασφαλίσει μια ασφαλή εγκυμοσύνη, ενα φυσιολογικό τοκετό και ένα υγιές μωρό.