Social Media:

Υπογλυκαιμία

Υπογλυκαιμία

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας; Πώς αντιμετωπίζεται;

Η υπογλυκαιμία αποτελεί μια από τις συχνότερες ανησυχίες των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, όταν πρόκειται να ξεκινήσουν την αντιδιαβητική αγωγή. Λόγω άγνοιας ή παραπληροφόρησης, φοβούνται τα δυσάρεστα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.

Επιπλέον, πολλοί διαβητικοί αρνούνται επίμονα τη λήψη φαρμάκων που εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας, όπως για παράδειγμα οι σουλφονυλουρίες και οι ινσουλίνες. Πρόκειται για κάποια από τα πλέον σημαντικά όπλα που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Με τον όρο υπογλυκαιμία αναφερόμαστε στην πτώση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος σε επίπεδα ικανά να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ζάλη, θάμβο όρασης (θολούρα), τρόμο, εφίδρωση, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, διπλωπία.

Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν την εμφάνιση αιφνίδιας πείνας. Σπανιότερα εκδηλώνεται σύγχυση, διαταραχές της μνήμης ή ακόμα και κώμα.

Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων πρέπει να γίνει άμεσα μέτρηση με σακχαρόμετρο. Η τιμή της γλυκόζης είναι συνήθως μικρότερη από 70 mg/ dL.

Το όριο αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, καθώς ασθενείς που επί χρόνια ζουν με υψηλές τιμές σακχάρου δύναται να εμφανίσουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας ακόμα και σε φυσιολογικές τιμές γλυκαιμίας, μετά από εντατική θεραπευτική παρέμβαση!

Η επιβεβαίωση της υπογλυκαιμίας έρχεται με την αποδρομή των συμπτωμάτων μετά τη λήψη υδατανθράκων. Προτιμούνται οι ευαπορρόφητοι υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα λίγος χυμό.

Αν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του, δεν πρέπει να γίνεται καμία προσπάθεια να του χορηγηθεί φαγητό ή υγρά! Καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ και χορηγούμε ενδομυικώς γλυκαγόνη.

Ποιοί είναι οι συχνότεροι λόγοι που θα εμφανίσει ένας ασθενής υπογλυκαιμία; Παράλειψη γευμάτων στις προκαθορισμένες ώρες, απουσία επαρκούς ποσότητας υδατανθράκων σε ένα γεύμα, καθυστέρηση στη λήψη τροφής, ενώ έχει λάβει δισκίο ή ινσουλίνη, και κατάχρηση αιθυλικής αλκοόλης.

Άλλα συχνά αίτια είναι η παρατεταμένη άσκηση, χωρίς να έχει προηγηθεί λήψη τροφής, η υπερδοσολογία φαρμάκων ή μονάδων ινσουλίνης, λάθος στην τεχνική της ενέσεως ή αλλαγή στο σημείο που ενίεται.

Επί αιφνίδιας απορρύθμισης ο ιατρός θα αναζητήσει άλλα πιθανά αίτια και θα τροποποιήσει αναλόγως τη φαρμακευτική αγωγή.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν συχνές υπογλυκαιμίες τείνουν με τα χρόνια να μην τις αντιλαμβάνονται. Πρόκειται δηλαδή για ανεπίγνωστες υπογλυκαιμίες.

Είναι κατανοητό πως αυξάνεται ο κίνδυνος για υπογλυκαιμία, όταν πλέον δεν αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα.  Κατά αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να τις προλάβουμε, προτού για παράδειγμα γίνουμε συγχυτικοί ή χάσουμε τις αισθήσεις μας.

Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να έχετε υψηλή τιμή σακχάρου και να προσπαθήσετε να βρείτε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με το διαβητολόγο σας, παρά να ζείτε διαρκώς με υπογλυκαιμίες, μέσω αύξησης της δοσολογίας των φαρμάκων ή αποφυγή των καθορισμένων γευμάτων.