Social Media:

Άρθρο

Μέτρηση του σακχάρου χωρίς τρύπημα;

Άραγε πλησιάζει η ώρα που θα καταργηθούν οι παραδοσιακοί φορητοί μετρητές σακχάρου (σακχαρόμετρα) και οι ασθενείς θα απαλλαχθούν από τη χρήση σκαρφιστήρων και τα συνεχή τρυπήματα στα δάκτυλά τους; 

Το συχνότερο παράπονο που ακούω καθημερινά στο ιατρείο μου, από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, είναι ότι "κουράστηκαν" να μετρούν το σάκχαρο στο σπίτι και να τρυπούν τα δάκτυλά τους. Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται πολλαπλές μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα κατά την έναρξη της αντιδιαβητικής αγωγής, όταν χρησιμοποιούμε ινσουλίνη ή όταν γίνει μια αιφνίδια απορρύθμιση του διαβήτη. Επίσης, οι έγκυες με διαβήτη κύησης χρειάζεται να κάνουν εως και 9 μετρήσεις για την επίτευξη των στόχων!

Ο μοναδικός τρόπος μέτρησης της γλυκόζης αίματος, στα πλαίσια αυτοελέγχου, είναι η χρήση ενός φορητού σακχαρόμετρου. Πρόκειται για μια συσκευή που χρησιμοποιεί ειδικές ταινίες μέτρησης σακχάρου, στις οποίες εισάγεται μια σταγόνα τριχοειδικού αίματος που λαμβάνεται κατόπιν τρυπήματος κάποιου ακροδάκτυλου των άνω άκρων. Αν και η τιμή της γλυκόζης του τριχοειδικού αίματος έχει απόκλιση κατά 15% περίπου από εκείνη του φλεβικού αίματος, εν τούτοις το σακχαρόμετρο αποτελεί μια άριστη λύση στον αυτοέλεγχο του διαβήτη.

Μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα μια νέα συσκεή μέτρησης σακχάρου που υπόσχεται να καταργήσει τα καθημερινά τρυπήματα. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Abbott και είχα τη χαρά να τη δοκιμάσω στο ιατρείο μου.

Η νέα τεχνολογία στηρίζεται στην τοποθέτηση ενός καθετήρα στο υποδόριο λίπος, ο οποίος μετρά τη γλυκόζη στο τριχοειδικό αίμα, και η μετάδοση των δεδομένων επιτυγχάνεται μέσω τεχνολογίας flash, με μια απλή σάρωση πάνω από τον καθετήρα! Ουσιαστικά τοποθετείται εύκολα και ανώδυνα ένας μικρός καθετήρας στο ύψος του τρικέφαλου του άνω άκρου ο οποίος καταγράφει κατά τη διάρκεια της ημέρας τη γλυκόζη μας. Όποτε επιθυμούμε να μάθουμε το σάκχαρό μας σαρώνουμε με μια μικρή συσκευή ανάγνωσης πάνω από τον καθετήρα και βλέπουμε την τιμή της γλυκόζης. Η σάρωση γίνεται ακόμα και πάνω από τα ρούχα ενώ η εταιρεία αναφέρει ανθεκτικότητα του καθετήρα στο νερό, εως 30 λεπτά και για βάθος εως 1 μέτρο.

Δοκιμάζοντας τη συσκευή μπορώ να πω ότι τοποθετείτε πολύ εύκολα και ανώδυνα. Η τοποθέτηση γίνεται συνήθως από τον ιατρό, ενώ σύντομα φαντάζομαι ότι θα γίνεται και από φαρμακοποιούς. Η σάρωση και η ανάγνωση γίνονται άμεσα και τα δεδομένα αποθηκεύονται για περαιτέρω ανάλυση.

Βέβαια, θα ήθελα να αναφέρω και κάποιους προβληματισμούς μου. Πρώτον, το κόστος. Η τεχνολογία κοστίζει και έτσι η συγκεκριμένη συσκεή δε μπορεί να θεωρηθεί παροχή για όλους. Ο καθετήρας πρέπει να αλλάζει κάθε 14 ημέρες. Η αγορά της συσκευής κοστίζει 60 ευρώ ενώ ο καθετήρας κοστίζει επιπλέον 60 ευρώ. Έτσι, εφόσον χρειάζονται δυο καθετήρες μηνιαίως, το κόστος ανέρχεται στα 120 ευρώ και επιπλέον η εφάπαξ αγορά της συσκευής, ήτοι άλλα 60 ευρώ. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, που μπορώ να πω ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην επιθυμία μου να δοκιμάσω τη συσκευή και να μου λύσουν όλες τις απορίες, μου ανέφεραν ότι υπάρχει κάποια έκπτωση, εφόσον γίνει αγορά και των 2 καθετήρων ταυτόχρονα, καθώς επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κόστος, εν μέρει ή εξ'ολοκλήρου, από τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένουμε από το Σεπτέμβριο την απάντηση του ΕΟΠΥΥ και πραγματικά εύχομαι να υπάρχει αποζημίωση γιατί είναι μια συσκευή που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των διαβητικών.

Δεύτερος προβληματισμός μου είναι το γεγονός ότι χρειάζεται περιστασιακά να γίνεται και μέτρηση με φορητό σακχαρόμετρο, επομένως τρύπημα σε δάκτυλο, ειδικά όταν η τιμή της σάρωσης φαίνεται να διαφέρει πολύ από την αναμενόμενη. 

Και τέλος, σε όσους ασθενείς χορηγείται ακετυλοσαλικυλικό οξύ (salospir, aspirin) φαίνεται να υπάρχει κάποια απόκλιση του νέου μετρητή, σε σχέση με τους παραδοσιακούς. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό διαβητικών ασθενών λαμβάνει αγωγή με salospir, πρέπει να δούμε πόσο διαφέρει η τιμή της γλυκόζης από την πραγματική.

Η αξιολόγηση του νέου μετρητή θα γίνει φυσικά στην πράξη, τόσο από τον ασθενή όσο και απο το θεράποντα διαβητολόγο. Σίγουρα πάντως αποτελεί μια θετική εξέλιξη στην παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη και αξίζουν συγχαρητήρια στην Abbott για την προσπάθειά της. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα η μέτρηση του σακχάρου θα γίνεται απλά με τη χρήση του κινητού μας τηλέφωνου και τα δεδομένα θα αποστέλλονται απευθείας στον ιατρό!