Social Media:

Άρθρο

Τεχνητό πάγκρεας και διαβήτης τύπου 1

Ο Αμερικάνικoς Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) εξετάζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός τεχνητού παγκρέατος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. 

Τι είναι διαβήτης τύπου 1;

Πρόκειται για έναν τύπο διαβήτη που χαρακτηρίζεται ως ινσουλινοεξαρτώμενος, καθώς απαιτείται χορήγηση εξωγενούς ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας για την επιβίωση των ασθενών.

Ουσιαστικά αφορά ασθενείς στους οποίους υπάρχει παντελής έλλειψη ινσουλίνης, λόγω αυτοάνοσης ή ιδιοπαθούς καταστροφής των παγκρεατικών β-κυττάρων που εκκρίνουν ινσουλίνη.

Παλαιότερα ο τύπος αυτός ήταν γνωστός ως νεανικός διαβήτης, πλέον γνωρίζουμε ότι εμφανίζεται και σε ενήλικες, γνωστός και ως LADA (latent-autoimmune diabetes).

 

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΣΔτ1;

Σκεφτείτε ότι οι ασθενείς με ΣΔτ1 πρέπει να κάνουν καθημερινώς 3 με 4 ενέσεις ινσουλίνης. Απαιτείται η χορήγηση μιας βασικής ινσουλίνης (basal), η οποία θα καλύψει της ανάγκες της βασικής έκκρισης, και τριων ινσουλινών ταχείας δράσης, που θα αντιμετωπίσουν την υπεργλυκαιμία μετά τα γεύματα (bolus).

Επιπλέον, οι ασθενείς πρέπει να κάνουν αρκετές μετρήσεις σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να ρυθμίσουν με σωστό τρόπο τις μονάδες χορήγησης των ινσουλινών.

Γίνεται κατανοητό πως η συμμόρφωση του ασθενούς καθίσταται αρκετά δύσκολη, με συνέπεια την κακή ρύθμιση του διαβήτη και την εμφάνιση μακροαγγειακών και μικροαγγειακών επιπλοκών.

 

Τι θα προσφέρει το τεχνητό πάγκρεας;

Το όφελος της συγκεκριμένης συσκευής είναι ότι, μέσω ενός κυκλού κυκλώματος που αποτελείται από αισθητήρες και μια αντλία έγχυσης, γίνεται συνεχής μέτρηση της γλυκόζης αίματος του ασθενούς και χορηγείται αυτόματα η απαιτούμενη ινσουλίνη. Ο υπολογισμός της δόσης γίνεται από ηλεκτρονικά κυκλώματα ασύρματης επικοινωνίας και βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα.

Στην παρούσα φάση διενεργούνται τρεις μελέτες δημιουργίας τεχνητού παγκρέατος. Σε μια από αυτή ο έλεγχος του τεχνητού οργάνου μπορεί να γίνει με τη χρήση κινητού τηλεφώνου!

Αναμένουμε το 2017 τα αποτελέσματα των μελετών του FDA για την αποτελεσματικότητα του τεχνητού παγκρέατος αλλά κυρίως για την ασφάλειά του.