Social Media:

Άρθρο

Νεότερα δεδομένα για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των iSGLT2

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των νεότερων αντιδιαβητικών δισκίων iSGLT2. 

Τι είναι οι αναστολείς SGLT2;

Το 2015 έλαβαν έγκριση, και κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα, οι αναστολείς SGLT2 dapagliflozin και empagliflozin. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία αντιδιαβητικών δισκίων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πώς δρουν;

Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι δρουν αποκλειστικά στους νεφρούς, ανεξαρτήτως από τα ενδογενή επίπεδα ινσουλίνης. Αναστέλλουν μια αντλία στα εγγύς εσπειραμένα νεφρικά σωληνάρια, η οποία είναι υπεύθυνη για την επαναρρόφηση της γλυκόζης και του νατρίου στο εσωτερικό των κυττάρων. Η αναστολή αφορά μόνο την επαναρρόφηση της γλυκόζης, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια τεχνητή γλυκοζουρία, αποβολή δηλαδή γλυκόζης στα ούρα. Με το μηχανισμό αυτό επιτυγχάνεται ελάττωση του σακχάρου αίματος.

Ποιο είναι το όφελος από τη χρήση τους;

Μελέτες σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, στους οποίους χορηγήθηκε ένας αναστολέας SGLT2 μαζί με ινσουλίνη, μετφορμίνη ή άλλα αντιδιαβητικά δισκία, ανέδειξαν ελάττωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), ελάττωση των προγευματικών και μεταγευματικών σακχάρων, μείωση του σωματικού βάρους και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, ασθενείς που έλαβαν iSGLT2 ως μονοθεραπεία, λόγω δυσανεξίας σε άλλα αντιδιαβητικά δισκία, εμφάνισαν βελτιωμένο γλυκαιμικό προφίλ. 

Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των iSGLT2;

Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι οι ουρολοιμώξεις και οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων. Πρόκειται συνήθως για ήπιες λοιμώξεις, οι οποίες θεραπεύονται με αντιβιοτική ή αντιμυκητιασική αγωγή. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες με ενεργό σεξουαλική ζωή και ασθενείς με κακή τοπική υγιεινή.

Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα;

Η FDA εξέδωσε προειδοποίηση για την ύπαρξη συσχέτισης της χρήσης των αναστολέων SGLT2 με:

·      Eμφάνιση κετοξέωσης, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Πρόκειται για μια σοβαρή κλινική κατάσταση όπου ανιχνεύονται στο αίμα και στα ούρα κετόνες. Οι ασθενείς εμφανίζουν εμέτους, κοιλιακό άλγος, ταχύπνοια, δύσπνοια, μπορεί να γίνουν ληθαργικοί ή ακόμα και να καταλήξουν σε κώμα.

·      Eπιπλεγμένες ουρολοιμώξεις, όπως πυελονεφρίτιδα και ουροσήψη. 

Η ανακοίνωση καταλήγει πως απαιτείται στενή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ θεράποντος διαβητολόγου και ασθενή, ώστε να αναγνωριστούν και να αντιμετωπισθούν άμεσα τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.