Social Media:

Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα

Πώς μπορούμε με την καθημερινή μας διατροφή να θεραπεύσουμε την δυσκοιλιότητα;

Τι είναι δυσκοιλιότητα;

Ο όρος δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι ένα άτομο έχει τρεις ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα. Τα κόπρανα είναι σκληρά και ξηρά και συχνά έντονος πόνος συνοδεύει τις κενώσεις. Μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή και αθλητική δραστηριότητα δύναται να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

 

Καταναλώστε καθημερινά περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες κάνουν τα κόπρανα μαλακά και πιο υδαρή. Αυξήστε σταδιακά τις φυτικές ίνες του καθημερινού σας διαιτολογίου αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες:

· Φρούτα όπως μήλο, αχλάδι και ροδάκινο με τη φλούδα, μπανάνα, πορτοκάλι, φράουλες, δαμάσκηνα, σταφίδες. Τρία τουλάχιστον φρούτα την ημέρα, ελαφρώς άγουρα.

· Λαχανικά όπως μπρόκολο, σέλινο, σπανάκι, παντζάρια, μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, καρότα, λάχανο, ραδίκια, μπάμιες, κολοκύθι.

· Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι μη αποφλοιωμένο, δημητριακά πρωινού με πίτουρο σιταριού (AllBran, Branflakes), κουάκερ, καλαμπόκι, αρακάς, πατάτες με τη φλούδα, φασόλια, φακές, ρεβίθια. Χρησιμοποιείτε καθημερινά με το πρωινό σας ένα ακατέργαστο πιτυρούχο, σε δόση μια κουταλιά της σούπας την πρώτη εβδομάδα και δύο κουταλιές την δεύτερη.

 

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών

Τα υγρά κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και είναι απαραίτητα ιδιαίτερα αν έχετε αυξήσει και τις φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή. Αυξήστε το νερό, τις σούπες, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση υγρών που περιέχουν αλκοόλ, γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

 

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος. Εντάξτε 20 – 30 λεπτά έντονο περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα ή κάποια παρόμοιας έντασης και διάρκειας άσκηση.

 

Μη χρησιμοποιείτε καθαρτικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού

Τα καθαρτικά είναι διάφορα φάρμακα που βοηθούν ασθενείς με δυσκοιλιότητα να έχουν συχνές κενώσεις. Όσοι δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα δυσκοιλιότητας δε χρειάζονται τη λήψη καθαρτικών. Η καθιέρωση της χρήσης τους, χωρίς την σύσταση του γιατρού, συχνά οδηγεί σε νωθρότητα του εντέρου και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενούς.