Social Media:

Άρθρο

Πώς αντιμετωπίζουμε σωστά την υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία αποτελεί μια από τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της αντιδιαβητικής αγωγής. Οι διαβητικοί ασθενείς και οι οικείοι τους πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα και πως πρέπει να την αντιμετωπίσουν.

 

Με τον όρο υπογλυκαιμία αναφερόμαστε στη μείωση της γλυκόζης του αίματος σε επίπεδα ικανά να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ζάλη, θάμβο όρασης (θολούρα), τρόμο, εφίδρωση, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο και διπλωπία (βλέπουμε διπλά τα είδωλα).

Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν μόνο την εμφάνιση αιφνίδιας πείνας. Σπανιότερα εκδηλώνεται σύγχυση, διαταραχές της μνήμης ή ακόμα και κώμα.

Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων πρέπει να γίνει άμεσα μέτρηση με σακχαρόμετρο. Η τιμή της γλυκόζης είναι συνήθως μικρότερη από 70 mg/ dL.

Το όριο αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, καθώς ασθενείς που επί χρόνια ζουν με υψηλές τιμές σακχάρου δύναται να εμφανίσουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας ακόμα και σε φυσιολογικές τιμές γλυκαιμίας, μετά από εντατική θεραπευτική παρέμβαση!

Επιπλέον, δύναται να έχουμε υπογλυκαιμία χωρίς συμπτώματα! Συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια τυχαίας μέτρησης του σακχάρου με φορητό σακχαρόμετρο.

 

Ποιοι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας;

Ασθενείς που λαμβάνουν σουλφονυλουρίες ή/και ινσουλίνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας. Παραταύτα, όλοι οι διαβητικοί ασθενείς, ανεξαρτήτως θεραπείας, δύναται να εκδηλώσουν υπογλυκαιμία. Τα συχνότερα αίτια είναι:

  - Απουσία γευμάτων στις προκαθορισμένες ώρες.

  - Aπουσία επαρκούς ποσότητας υδατανθράκων σε ένα γεύμα.

  - Kαθυστέρηση στη λήψη τροφής, ενώ έχει λάβει δισκίο ή ινσουλίνη.

  - Kατάχρηση αιθυλικής αλκοόλης.    

  - Παρατεταμένη άσκηση, χωρίς την ανάλογη λήψη υδατανθράκων.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η υπογλυκαιμία;

Θα πρέπει να θυμάστε τον κανόνα 15/15. Εφόσον η τιμή του σακχάρου είναι μικρότερη από 70 mg/dL, λαμβάνουμε 15 γραμμάρια γλυκόζης και μετρούμε εκ νέου σε 15 λεπτά. Εφόσον η τιμή παραμένει χαμηλή, συνεχίζουμε τη λήψη 15 γραμμαρίων γλυκόζης ανά 15 λεπτο μέχρι η τιμή να ξεπεράσει τα 70 mg/dL ή να έχει έρθει η ώρα προγραμματισμένου γέυματος.

Η γλυκόζη που λαμβάνουμε πρέπει να είναι ευαπορρόφητη. Προτιμούμε μισό ποτήρι χυμό ή μισό ποτήρι σόδα ή 1 μικρό κουτάκι χυμού. Στα φαρμακεία πωλούνται επίσης έτοιμα διαλύματα γλυκόζης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιεκτικότητά τους, καθώς για παράδειγμα οι ταμπλέτες ταχείας δράσης περιέχουν 4 γραμμάρια γλυκόζης οπότε πρέπει να καταναλώσουμε 4 ταμπλέτες.

 

Πότε χορηγούμε γλυκαγόνη;

Η γλυκαγόνη είναι μια ορμόνη που αυξάνει ταχέως τη γλυκόζη αίματος. Πωλείται στα φαρμακεία ως έτοιμη προγεμισμένη ένεση. Χορηγείται ενδομυικώς στο μπράτσο ή στο πόδι. Πρέπει να χορηγείται μόνο σε περίπτωση βαρειάς υπογλυκαιμίας, όπου ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα και δε δύναται να λάβει τίποτα από το στόμα. Οι οικείοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τον τρόπο χορήγησης και να δράσουν άμεσα, εν αναμονή αφίξεως του ΕΚΑΒ. Όλοι οι ινσουλινοθεραπευόμενοι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να έχουν στο ψυγείο τους μια ένεση γλυκαγόνης. 

 

Οι ασθενείς που εμφανίζουν συχνές υπογλυκαιμίες τείνουν με τα χρόνια να μην τις αντιλαμβάνονται. Πρόκειται δηλαδή για ανεπίγνωστες υπογλυκαιμίες.

Είναι κατανοητό πως αυξάνεται ο κίνδυνος για υπογλυκαιμία, όταν πλέον δεν αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα.  Κατά αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να τις προλάβουμε, προτού για παράδειγμα γίνουμε συγχυτικοί ή χάσουμε τις αισθήσεις μας.

Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να έχετε υψηλή τιμή σακχάρου και να προσπαθήσετε να βρείτε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με το διαβητολόγο σας παρά να ζείτε διαρκώς με υπογλυκαιμίες, μέσω αύξησης της δοσολογίας των φαρμάκων ή αποφυγή των καθορισμένων γευμάτων.