Social Media:

Υπερχοληστερολαιμία

Υπερχοληστερολαιμία

Τι πρέπει να προσέχουμε στην καθημερινή μας διατροφή για να μειώσουμε τη χοληστερίνη;

Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά ή τα τσιγαριστά, γιατί απορροφούν πολλά λιπαρά.

 Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλού λίπους (ψητά, στον ατμό ή βραστά).

 Αποφύγετε όσο το δυνατό βούτυρα, μαργαρίνες και μαγιονέζες. Μπορείτε όμως να προσθέσετε αρωματικά χόρτα ή καρυκεύματα (π.χ. δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπέρι, κανέλλα, κλπ), καθώς και ξύδι, λεμόνι.

 Προτιμήστε το ψάρι, το κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), τη γαλοπούλα, Από το κρέας αφαιρείται το ορατό λίπος πριν το μαγείρεμα και από το κοτόπουλο το δέρμα. Αποφύγετε λιπαρά κρέατα όπως αρνί, κατσίκι, και λιπαρά μέρη χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος.

 Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τυριά με χαμηλά λιπαρά.

 Καταναλώστε το ελαιόλαδο (αντί για σπορέλαια) αλλά με μέτρο.

 Αποφεύγετε τις κονσέρβες, τα αλλαντικά, το μπέικον, τους ξηρούς καρπούς, τα γλυκά, τις μαρμελάδες ή κομπόστες, τις σοκολάτες, το μέλι, τη ζάχαρη, τα παγωτά, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα οινοπνευματώδη ποτά, τις σάλτσες, τα αρτοσκευάσματα όπως τυρόπιτες και γενικά τα τρόφιμα που περιέχουν λίπη, ζάχαρη και αυγά.

 

Καταναλώστε τροφές με φυτικές ίνες

 Καταναλώστε ψωμί, φρυγανιές και παξιμάδια ολικής αλέσεως ή σίκαλης.

 Προτιμήστε δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

 Συμπεριλάβετε όσπρια όπως φακές, φασόλια, αρακά στη διατροφή σας.

 Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά (ωμά ή βραστά) κάθε ημέρα.

 Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα και ξερά φρούτα, καθώς και τους χυμούς τύπου νέκταρ και τους συμπυκνωμένους χυμούς.

 Κάθε μεγάλο γεύμα σας πρέπει να συνοδεύεται από μία μεγάλη σαλάτα.

 Προτιμήστε μερικές φορές ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

 

Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ και πίνετε καθημερινά πολλά υγρά

 Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες. Προτιμήστε το κρασί από ποτά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

 Πίνετε αρκετό νερό, ανάμεσα στα γεύματά σας, ακόμα και όταν δεν έχετε το αίσθημα της δίψας.

 

Μειώστε το αλάτι

 Χρησιμοποιήστε με μέτρο το αλάτι στην μαγειρική.

 Χρησιμοποιήστε φυτικά μυρωδικά (σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο) και λεμόνι για να δώσετε περισσότερη γεύση.

 Αποφύγετε τυποποιημένα τρόφιμα όπως κονσέρβες, αλλαντικά.

 

Τρώτε τακτικά γεύματα

 Να κάνετε τρία κανονικά γεύματα και ενδιάμεσα ελαφριά σνακ.

 Προγραμματίστε τα γεύματα της ημέρας και τρώτε μόνον όταν πεινάτε.

 Μην τρώτε αργά το βράδυ.