Social Media:

Άρθρο

Θυρεοειδής και εξωσωματική γονιμοποίηση

Μπορεί η διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα να επηρεάσει την έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Μια πρόσφατη μετανάλυση 12 μελετών έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα και να μας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές.

 

Τι είναι αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα;

Γνωστή και ως νόσος Hashimoto, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα αποτελεί το συχνότερο αυτοάνοσο νόσημα. Υπολογίζεται ότι πάσχει το 4-9% του πληθυσμού, με μεγαλύτερη συχνότητα οι γυναίκες.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση κατά την οποία, για άγνωστο λόγο, ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα έναντι του θυρεοειδή αδένα.  Οι ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα κινδυνεύουν, με την πάροδο του χρόνου, να εμφανίσουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ήτοι υποθυρεοειδισμό, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αγωγή υποκατάστασης της ορμόνης (θυροξίνη).

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας;

Η διάγνωση είναι εργαστηριακή και στηρίζεται στην ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO) και της θυρεοσφαιρίνης (TG). Εφόσον συνυπάρχει υπολειτουργία του αδένος (υποθυρεοειδισμός), η τιμή της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) είναι αυξημένη.

 

Πώς επηρεάζει η θυρεοειδίτιδα Hashimoto την κύηση;

Στην περίπτωση που έχει εκδηλωθεί υποθυρεοειδισμός, αυξάνει ο κίνδυνος αποβολών, συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου και επιπλοκών κατά τον τοκετό. Επίσης, γυναίκες με υποθυρεοειδισμό δύναται να εμφανίσουν υπογονιμότητα.

 

Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα από τη συγκεκριμένη μετανάλυση;

Διενεργήθηκαν 12 μελέτες σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση/σπερματέγχυση (IVF/ICSI), και οι οποίες δεν ελάμβαναν κάποια αγωγή για θυρεοειδική δυσλειτουργία. Η μετανάλυση ανέδειξε ότι οι γυναίκες με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα είχαν μεγαλύτερη συχνότητα αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς επίσης και αποβολών, εφόσον έμειναν έγκυες κατά την IVF, έναντι γυναικών που δεν είχαν θυρεοειδίτιδα.

Είναι γνωστό ότι στην κύηση ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί κατά 30% περίπου. Ως φυσιολογικά όρια της θυρεοτρόπου ορμόνης, για τις εγκύους αλλά και για όσες γυναίκες υποβάλλονται σε IVF, ορίζονται οι τιμές 0,4 έως 2,5 mIU/L.

Οι μελετητές συνιστούν να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος του θυρεοειδούς σε όλες τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Εφόσον η TSH είναι μεγαλύτερη των 4 mIU/L πρέπει να χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, ενώ όταν η τιμή είναι μεταξύ 2,5 και 4 mIU/L συνιστάται η λήψη αγωγής εφόσον συνυπάρχουν θετικά αντισώματα έναντι του θυρεοειδούς. Τέλος, δε συστήνεται η χορήγηση αγωγής σε γυναίκες με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ακόμα και επί παρουσίας θετικών αυτοαντισωμάτων.